Waterscouting MacDonaldgroep is een leuke vereniging waar je als jongen of meisje van 7 tot 18 jaar oud en jongere vanaf 19 jaar terecht kunt voor activiteiten op land en op en rond het water.

 

Deze site geeft een indruk van wat wij jou te bieden hebben. Natuurlijk is het zelf beleven toch de beste manier om te weten te komen of jij het ook leuk vindt. Kom gerust op zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur eens langs in ons groepshuis. Mogelijk kan je dan gelijk al een keer meedoen. We hebben nog plek voor nieuwe leden bij alle onderdelen!

De vereninging is aangesloten bij de landelijke vereniging Scouting Nederland en is al sinds 1926 actief. Bij de Kamer van Koophandel staan we nog onder de naam zeeverkennersgroep Macdonald ingeschreven.

Momenteel bestaat de groep uit zo’n 119 leden, waarvan ruim 59 jeugdleden in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar. Deze jeugdleden zijn verdeeld over vier speltakken, namelijk de welpen (7-11 jaar), de junioren (11-13 jaar) , de zeeverkenners (13-18 jaar) en loodsen (18-22 jaar). Onze activiteiten vinden plaats vanuit ons groepshuis aan de Daal en Bergselaan 5 in Den Haag, in de Madepolder op de locaties van de Madelief en de Windhappers en vanuit het Boterhuiseiland aan de Kagerplassen. De MacDonaldgroep is een gemengde groep met jeugdleden uit alle lagen van de Haagse samenleving, denk aan Duindorp, Den Haag Zuidwest, Loosduinen, Segbroek en de Vogelwijk. Onze activiteiten zijn erop gericht om al onze jeugdleden dezelfde kansen te bieden. Wij bieden een programma waarin ieder jeugdlid kan meedraaien. Wij hebben ook jeugdleden met een lichte lichamelijke en geestelijke beperking die deel uitmaken van de teams en levenslange vriendschappen maken die zo typerend zijn voor scouting. Doordat we onze activiteiten altijd in teams doen leren de jeugdleden goed samenwerken en zien hoe je kan presteren met een goed samenwerkend team.

 

Hieronder lichten wij de verschillende activiteiten toe.

De welpen hebben activiteiten op en rond het clubhuis en de bosjes van Pex. Zij houden de volgende activiteiten:

 • Spellen gericht op samenwerken
 • Programma’s over algemene scouting skills zoals koken op vuur, kennis van de natuur, pionieren, survival, teamsporten en spelactiviteiten in de natuur.
 • Activiteiten op het water, bijvoorbeeld het vissen naar plastic afval.
 • Zomerkamp op een bosrijke locatie.

Kijk voor meer info op de de pagina van de Welpen.

 

Wanneer de leden 11 jaar worden gaan de activiteiten zich meer op het water richten, de oudere welpen gaan dan door naar de junioren.

De junioren organiseren hun activiteiten op het clubhuis in de bosjes van Pex en in de Madepolder op de locatie van de Windhappers. Dit onderdeel organiseert de volgende activiteiten:

 • In het vaarseizoen (april t/m oktober) om de zaterdag kanoën in de Madepolder. We huren daarvoor stallingsruimte voor onze kayaks bij de Windhappers. De kanotochten bestrijken alle Haagse en Westlandse wateren.
 • In de winter hebben zij activiteiten op en rond het clubhuis en de bosjes van Pex, Deze activiteiten richten zich op samenwerken, algemene scouting skills zoals koken op vuur, kennis van de natuur, pionieren, survival, teamsporten en spelactiviteiten in de natuur.
 • Zomerkamp in een natuurlijke omgeving waarbij het kanoën een belangrijk onderdeel is.

Kijk voor meer info op de de pagina van de Junioren.

 

Na de junioren stromen de jeugdleden door naar de zeeverkenners als zij 13 jaar zijn.

De zeeverkenners organiseren hun activiteiten op het Boterhuiseiland aan de Kagerplassen en in de winter op het clubhuis in de bosjes van Pex en in de Madepolder op de locatie van de Madelief. Zij organiseren de volgende activiteiten:

 • In het vaarseizoen (1 april tot 1 nov) fietsen de jeugdleden ieder weekend naar het Boterhuiseiland bij de Kaag waar onze vloot van Lelievletten en sleepboot liggen. Zeeverkenners kamperen in tenten en leren op en rond het eiland de fijne kneepjes van het zeilen, varen, wrikken en roeien. Door onze jongeren te motiveren en stimuleren, leren zij (wedstrijd) zeilen, goed omgaan met materiaal en strategisch denken. Naast vaardigheden als roeien, zeilen, kamperen en koken, leren wij onze jeugdleden belangrijke vaardigheden voor in de samenleving; zoals weerbaarheid, wendbaarheid, leiderschap en een verantwoordelijkheidsgevoel voor mens, natuur en materiaal
 • In de zomervakantie gaat de groep op kamp. Met de sleepboot en vletten varen ze vaak meer dan 10 dagen in een mooi plassengebied in Nederland: van Zeeland, Limburg tot Friesland. Eén keer in de vier jaar is er een landelijk kamp waar veel waterscouts naar toegaan: Het ‘Nationaal Water Kamp’ (NaWaKa). Met meer dan 5000 leeftijdsgenoten beleven ze mooie avonturen en ontstaan nieuwe vriendschappen. Het NaWaKa 2022 wordt meestal op het Zeeverkennersterrein in Zeewolde georganiseerd.
 • In de winter stallen ze de sleepboot in de jachthaven in de Binkhorst en de vletten bij de Madelief. De activiteiten richten zich dan meer op het aanleren en oefenen van skills t.b.v. bootonderhoud, het behalen van certificaten (CWO3, EHBO, Vaarbewijs, etc), algemene scoutingskills, survival, teamsporten en spelactiviteiten in de natuur.

Kijk voor meer info op de de pagina van de Zeeverkenners.

 

Als de zeeverkenners 18 jaar zijn varen ze over naar de Loodsen

De Loodsen organiseren hun activiteiten op diverse van bovenstaande locaties.

Zij organiseren de volgende activiteiten

 • Wekelijkse bijeenkomsten op de Daal en Bergselaan
 • Het assisteren van de vrijwillige leiding van de onderdelen. De loodsen zijn de belangrijkste bron van nieuwe vrijwilligers voor onze vereniging.
 • In de zomer varen zij ook op de Kaag met een eigen zelfstandig programma.
 • In de winter zijn de activiteiten meer gericht op bootonderhoud, algemene scoutskills , survival, teamsporten en spelactiviteiten in de natuur.

Kijk voor meer info op de de pagina van de Loodsen.

 

Vanaf 22 jaar kunnen de loodsen overstappen naar de Club van 100 (beter bekend als de CvC), het onderdeel waarbij ze aansluiten bij de vele oud-leden die de groep kent. Ongeveer 4 keer per jaar doen zij activiteiten die gericht zijn op samenwerken en gezelligheid. Daarbij komen natuurlijk veel oude verhalen naar boven die zij vroeger als jeugdlid beleefd hebben. Ook helpen de CvC leden de staf van de onderdelen en bij gezamenlijke en regionale activiteiten.

Kijk voor meer info op de de pagina van de CVC

 

Alle onderdelen doen gezamenlijk ook activiteiten zoals de berentocht (een nachtelijke wandeltocht met leden en ouders), een nieuwjaarsbijeenkomst, een gezamenlijk waterweekend op het boterhuiseiland en bijvoorbeeld jubileumkampen. Alles georganiseerd door onze vrijwilligers. Waterscouting MacDonaldgroep draait volledig op vrijwilligers. Gemiddeld hebben wij zo’n 25 tot 30 vrijwilligers in de leeftijd tussen de 18 en 60 jaar, die iedere week het scoutingspel en iedere zomer de zomerkampen vorm geven.